Nyomelem adagolás

Nyomelemek utánpótlása a tengeri akváriumokban

 

Rendszeresen kérdezik az ügyfeleink, hogy milyen időközönként kell nyomelemeket pótolni az akváriumban. Nehéz kérdés! Ismerni kell az akváriumot, hogy az ember megfelelően tudjon válaszolni a kérdésre.

 

Ha csak halas medencéről beszélünk, akkor viszonylag könnyű a válasz. Ha megfelelőnek ítéljük az akvárium állapotát – a mészalgák jelen vannak és fejlődnek, nincsenek nem kívánt algáink – és a vízértékek is megfelelőek akkor a vízcserekor „bevitt” nyomelem mennyiség elegendő.

 

Ha korallos medencéről beszélünk, akkor már nehezebb dolgunk van.

A lágykorallos medencéknél általában fenntartható egy optimális állapot a rendszeres vízcserékkel. Előfordulhat, hogy bizonyos korallok nem fejlődnek megfelelően, vagy nem mutatják az eredeti, általunk elvárt színüket. Ilyenkor a rendszeres vízcserék mellett szükség van különböző nyomelemek utánpótlására is.

 reef colors a

Kőkorallos medencéknél szinte biztos, hogy adagolnunk kell valamilyen kiegészítő nyomelem készítményt. Általában a kalcium, magnézium, karbonát pótlására a legegyszerűbb megoldás a kalcium reaktor beüzemelése. Itt egy pH vezérlő segítségével széndioxidot juttatunk a reaktortérbe, aminek hatására a bejuttatott tengervíz kémhatása savas irányba indul el és a felhasznált töltetben található Ca, Mg és karbonát lassan bekerül az akváriumba. A módszer előnye a folyamatosság és az ellenőrizhetőség a hátránya az egyszeri magas bekerülési költség.

 

Az egyéb nyomelemek pl. jód, bór, kálium, stroncium, molibdén, vas, zinc, mangán és egyéb mikro- és makro elemek bejuttatása már nem megoldható reaktorok segítségével. Több cég kínálatában megtalálhatók azok a készítmények, amelyekkel a fent említett anyagok biztonságosan, megfelelő mennyiségben adagolhatók az akváriumba.

 

Több gyártó ajánl többfajta nyomelemet tartalmazó koncentrátumot. Ezeknek a termékeknek az igen nagy előnye, hogy egy adaggal többféle elemet juttatunk be a vízbe és olyan nyomelemek is pótlásra kerülnek, amiknek az adagolása más módszerrel nem megoldható.

 

Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres vízcsere elengedhetetlen a megfelelő vízminőség fenntartásához. A manapság kapható tengeri só keverékek általában tartalmaznak minden szükséges mikro és makro elemet, melyre az akváriumban élő szervezeteknek szüksége van. A nyomelem pótlás szükségessége abból adódik, hogy bizonyos alkotóelemek nagyon hamar lebomlanak, más anyagokkal történő kémiai reakciók alkalmával átalakulnak, esetleg a lehabzó kicsapja őket és mindenféleképpen szükség van a pótlásukra. Ettől függetlenül a rendszeres vízcserekor bejuttatott nyomelemek egy része semmilyen készítménnyel nem pótolhatóak. A legújabb vizsgálatok és gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a heti 10%-os vízcsere elegendő a más úton nem pótolható nyomelemek bevitelére.

 

A nyomelem készítmények többféle úton adagolhatók.

A gyártók általában az x ml/100 liter/hét adagolást tüntetik fel a termék csomagolásán. Ez megfelelő lehet, de a várt hatás nem mindig jelentkezik. Ennek ok többek között az, hogy az akváriumba egyszerre nagymennyiségben bejuttatott nyomelemek egy része kerül csak felhasználásra. A többi kicsapódik, kötődik, lebomlik. Jobb megoldás tehát, ha a gyártó ajánlásait felhasználva egynapi vagy kétnapi adagolási mennyiséget alkalmazunk. Tehát ha a gyártó 10ml/100 liter/hét adagolást ír elő akkor ez egy 500 literes akvárium esetében hetente 50ml-t jelent. Ha ezt egyenlő részletekben naponta szeretnénk adagolni akkor kb. 7 ml-t kell az akváriumba öntenünk naponta. A legjobb adagolás az lenne, ha rendszeresen, akár óránként juttatnánk be az aktuális adagot. Ez megoldható különböző adagoló pumpák segítségével, melyek akár 24 órás lebontásban képesek adagolni az egy napra beállított mennyiséget. Sajnos ezek a pumpák elég drágák és kevesen engedhetik meg beállításukat egy rendszerbe.

Arra is érdemes figyelni, hogy a különböző gyártmányú termékek minősége között sajnos igen nagy eltérés mutatkozik. Vannak készítmények, melyeknek a túladagolásával se érhetjük el a megfelelő szintet és vannak termékek, amik adagolásánál nagyon résen kell lennünk, nehogy túladagoljuk azt. A nevesebb gyártók az adagolás teljesen betelepített, kőkorallos medencére adják meg. A vásárláskor mindenféleképpen kérjük ki az eladó véleményét, hogy milyen mennyiségben kezdjük az adagolást. Általános irányelvként alkalmazhatjuk, hogy ismeretlen, általunk először használt nyomelem készítmény adagolását az ajánlott adag felével kezdjük és fokozatosan emeljük az előírt adagra.

Top

Kapcsolat

Cím:
1173 Budapest,  Csabai út 21.
Magyarország

Telefon:
+36 30 55 22 660

E-mail:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fizetési módok

 

payment methods2